Genusperspektiv

Som pedagog i skolan och barnomsorgen i många år så har man stött och blött detta med genusperspektiv många gånger. Jag tycker diskussionen är intressant. Hur mycket är det som påverkas av omgivningen och hur mycket är medfött vad de gillar att leka med och vad de tycker om för färger?

Isabel älskar till exempel att leka med bilar. Hon kör runt dem och låter samtidigt som hon skrattar högt. Det finns inget bättre än att köra sin elbil som hon fick av sin moster och morbror. Hon blir helt galen och ska åka med när pappa ska ut på åkergräsklipparen och skrattar högt när vi drar igång dammsugaren. Dessa saker som man kallar "killigt".

MEN, hon älskar också Hello Kitty. Detta är inget som vi har presenterat för henne. Jag har tvärt om varit väldigt restriktiv med dessa produkter.

När hon var 10 månader var vi på Gröna Lund och John kommer till mig och säger att han vill köpa en heliumballong till henne. Köp en med någon gullig björn eller nåt Disney, svarar jag. Hon blev överlycklig när hon fick sin ballong av pappa, som han knöt fast i vagnen. Hon kramade den, pillade på den och tittade förundrat på hur den åkte upp i luften när hon släppte snöret.

Senare på dagen, när vi stod i en kö och väntade på en karusell, kom en mamma med sin dotter i barnvagn och ställde sig bredvid oss. På hennes vagn satt också en ballong fastknuten, en Hello Kittyballong. Isabel tittade på sin ballong med den gulliga björnen och sedan storögt på Hello Kittyballongen. Sedan hände det intressanta, hon puttade argt bort sin egen ballong, pekade och skrek mot Hello Kittyballongen. Hon skulle bara ha den. Vi var denna gång duktiga föräldrar och föll inte för trycket. Vi gick där ifrån med en liten flicka som hade stora tårar rullandes på kinderna. Hon blev glad igen efter en stund men sin ballong var hon inte längre ett dugg intresserad av.

Det var det första steget in i Hello Kitty-världen. Idag är hon besatt av katten med den stora rosetten. Jag kan inte ens öppna hennes garderob förrän hon är där och ska rycka ut en Hello Kittytröja som hon har.

Igår var vi och handlade och kom till leksaksavdelningen. Hon ville självklart komma ur vagnen och få känna och klämma på lite saker. Efter ett tag fick hon syn på alla fina kalassaker i all världens färger. Det fanns servetter, muggar och tallrikar i alla möjliga olika varianter, Spiderman, Blixten Mcqueen, Prinsessor. Och ni ser ju själva vilka som hon direkt valde att gå fram till.

Intressant som sagt...  =)

Kommentera här: