Halloween - Allhelgona

Det är i år 20 år sedan min mamma gick bort. Jag har skrivit om det förut hur det under vissa tidpunkter på året känns jobbigare att bära saknaden. Högtidsdagar, påsk, jul, ja alla de stunder man vill vara med familjen. Samlas, äta gott och bara umgås.

När nu Isabel har kommit så upplever jag ju så många "förstagången"- stunder. De är jobbiga. Men jag känner i år att trots att vi nu redan gjort Halloween och Allhelgona med Bell så var det lika jobbigt ändå.

Hon är ju så söt när man spökar ut henne. Så jag önskar av hela mitt hjärta, på riktigt och hårt, att hennes mormor kan se henne. Att hon en hel kväll låter de små röda djävulshornen sitta kvar på huvudet och hur hon hytter med den lilla eldgaffeln.

Vi har också varit på mormors grav och tänt ljus och lagt en fin gravrosett. Jag blir som vanligt lite tystlåten, John känner sig allvarsam och säger som så många gånger förr att han önskar att både han och Isabel fått lära känna min mamma.

Isabel är lika glad som vanligt. Kastar sig i lövhögarna på marken som fallit från trädet som står bakom mormors grav och går om kring och tittar på alla tända ljus medans John och jag gör fint. När jag sedan ber henne att pussa pippin, går hon rakt fram till duvan och ger den en lång puss. Då kämpar jag med tårarna och önskar igen, på riktigt och hårt, att mormor ser henne ♥

xx

Rosa rosa rosa

Alla som känner mig vet att jag inte är någon rosa tjej. Jag gillar grönt. Tycker också det är snyggt med bruna nyanser. Inte rosa. Det tycker Bell. Håller man upp saker i båda händerna. En i rosa och en i tex. blå eller grön så tar hon alltid rosa. Suck.

Isabel har ofta kläder i grönt, brunt, svart eller vitt. Även rosa men inte på något sätt alltid. Med tanke på genusperspektivet, huruvida man formas eller har det genetiskt till att bli tjejig eller killig, som jag skrev om i inlägget igår så kan man ju börja undra.

Kolla på dessa bilder när hon sitter och plockar med tuschpennor i regnbågens alla färger. Hmmm...  ;)

xx

Plockar och väljer noggrant ut de färger hon vill ha.


Hittar en rosa nyans. "Titta mamma!"


Sätter på locket när hon nöjt har handen full med rosa pennor.
Lillskruttan ♥

Genusperspektiv

Som pedagog i skolan och barnomsorgen i många år så har man stött och blött detta med genusperspektiv många gånger. Jag tycker diskussionen är intressant. Hur mycket är det som påverkas av omgivningen och hur mycket är medfött vad de gillar att leka med och vad de tycker om för färger?

Isabel älskar till exempel att leka med bilar. Hon kör runt dem och låter samtidigt som hon skrattar högt. Det finns inget bättre än att köra sin elbil som hon fick av sin moster och morbror. Hon blir helt galen och ska åka med när pappa ska ut på åkergräsklipparen och skrattar högt när vi drar igång dammsugaren. Dessa saker som man kallar "killigt".

MEN, hon älskar också Hello Kitty. Detta är inget som vi har presenterat för henne. Jag har tvärt om varit väldigt restriktiv med dessa produkter.

När hon var 10 månader var vi på Gröna Lund och John kommer till mig och säger att han vill köpa en heliumballong till henne. Köp en med någon gullig björn eller nåt Disney, svarar jag. Hon blev överlycklig när hon fick sin ballong av pappa, som han knöt fast i vagnen. Hon kramade den, pillade på den och tittade förundrat på hur den åkte upp i luften när hon släppte snöret.

Senare på dagen, när vi stod i en kö och väntade på en karusell, kom en mamma med sin dotter i barnvagn och ställde sig bredvid oss. På hennes vagn satt också en ballong fastknuten, en Hello Kittyballong. Isabel tittade på sin ballong med den gulliga björnen och sedan storögt på Hello Kittyballongen. Sedan hände det intressanta, hon puttade argt bort sin egen ballong, pekade och skrek mot Hello Kittyballongen. Hon skulle bara ha den. Vi var denna gång duktiga föräldrar och föll inte för trycket. Vi gick där ifrån med en liten flicka som hade stora tårar rullandes på kinderna. Hon blev glad igen efter en stund men sin ballong var hon inte längre ett dugg intresserad av.

Det var det första steget in i Hello Kitty-världen. Idag är hon besatt av katten med den stora rosetten. Jag kan inte ens öppna hennes garderob förrän hon är där och ska rycka ut en Hello Kittytröja som hon har.

Igår var vi och handlade och kom till leksaksavdelningen. Hon ville självklart komma ur vagnen och få känna och klämma på lite saker. Efter ett tag fick hon syn på alla fina kalassaker i all världens färger. Det fanns servetter, muggar och tallrikar i alla möjliga olika varianter, Spiderman, Blixten Mcqueen, Prinsessor. Och ni ser ju själva vilka som hon direkt valde att gå fram till.

Intressant som sagt...  =)


Liknande inlägg