Illa bemötande av en BM

I tisdags ringde jag till Specialist mödravården. Jag ville försäkra mig om att det inte var några problem med att vi gjorde ett UL på fredag på Tittut och sedan ett till hos min doktor på Ackis, som är inbokat på måndag. Jag berättade för barnmorskan som svarade att vi skulle till Tittut på fredag för att göra ett 3D-ultraljud och undrade om det finns några rekommendationer att det ska vara visst antal dagar emellan två UL. Hon frågade varför vi skulle gå dit. "För att vi är så upprymda och förväntansfulla över denna lilla tjej så vi vill ha bilder och film på henne."

Hon var tyst och sa sedan väldigt barskt att de rekommenderade att man BARA gör UL av medicinska skäl. Sedan frågade hon varför vi skulle gå dit på fredag när vi ändå skulle göra ett UL hos dem på måndag. Jag blev helt tyst. Att föklara igen varför vi gick dit var ju nästan som att idiotförklara henne så jag svarade bara att det var för vår egen skull.

"Ja, då ska du veta att ni gör detta på ert eget ansvar! Jag säger det igen, vi rekommenderar att man gör UL bara av medicinska skäl. Det är ni som väljer att göra detta"

Jag blev alldeles stum, kunde inte svara annat än - Ja, det gör vi... Så det finns alltså inga rekommendationer med hur många dagar eller så det ska vara emellan två UL?

"Nä, har ni nu bestämt er för att göra detta så spelar det ingen roll om det är 1 dag eller 1 vecka emellan."

Jag tackade för mig, la på luren och började gråta. Jag kände mig som världens sämsta mamma. Hur kunde vi utsätta vårt barn för detta? När min kollega kom och undrade vad som hänt och jag återberättat vad hon sagt, och HUR hon sa det, så frågade kollegan - Men VAD är det ni utsätter henne för? VAD är det som är farligt?

Hmm... Bra fråga. Jag blev så ledsen och sårad över hennes sätt att tala till mig så jag frågade inte ens varför man rekommenderade UL enbart vid medicinska skäl. Jag antog bara att det var farligt.

Jag ringde sedan upp Tittut för att fråga vad det är som är riskerna och hur det går till. Hon berättade att jag var inte den första gravida som ringer och ställer den frågan. Det finns fler BM där ute som förmodligen är negativt inställda till Tittut. Tycker att det bara är ett komersiellt jippo. Jo visst, är det en grej för oss föräldrar. Det är ett minne för livet som man sparar.

Hon berättade vidare att de som arbetar där är utbildade läkare och BM, att de är helt seriösa. De maskiner de använder har samma frekvens som de exempelvis använder på Akademiska, inte farligare på något sätt. Det är mjukvaran som tar emot ljudvågorna som omvandlar dem till 3D-bilder.

Hon berättade också att det finns få forskningsstudier på hur ultraljud påverkar barn men att de som finns inte visar att det är farligt på något sätt. Hon sa att det finns en studie som visar att fler pojkar som fått UL kan bli vänsterhänta. Detta i sig är ju inget svårt handikapp men visar att hjärnan påverkas på något sätt. Men hon påminde samtidigt om att vi använt UL i Sverige sedan 30år tillbaka i tiden. Hon hoppades att hennes svar gjort att jag inte längre kände mig ledsen och orolig. Jag tackade så mycket och la på. Kände att jag måste få fundera på detta.

Dagen efter ringde jag till mödravården i Märsta för att få prata med någon helt utomstående. Inte någon som representerar Akademiska eller Tittut. Hon lyssnade på vad jag hade att berätta sedan sa hon "Veronica, jag kommer varken säga att du ska göra detta eller att du inte ska göra det, för det är inte min uppgift. Allt det som de sa på Tittut stämmer. Vi vet inte mycket men vi har gjort UL i över 30år och idag finns det inget som visar på att det är farligt mer än studien kring vänsterhänta pojkar. Däremot skulle BM på Akademiska inte ha givit dig sin så uppenbara åsikt/inställning kring frågan. Hennes svar skapade bara mer oro hos dig. Hon ska bara ge dig fakta och sedan tar du ditt beslut utfrån det.

Hon önskade mig lycka till och vi la på. John och jag har nu diskuterat detta och vi har kommit fram till att vi åker in imorgon och gör vårt 3D som vi sett fram emot. Har vi nu tagit beslutet så är det ingen mening med att vela så jag ska försöka att bara njuta av att se vår dotter "live".

Jag återkommer med bilder.

Kram




1 Cissa:

skriven

Jag har gjort måånga UL med alla mina barn o det är ju inga större fel på dem o både Theo eller Ludvig är väldigt högerhänta ;-)



Det är så trist när man råkar på såna som den första BM, de borde egentligen jobba med nåt annat, som att bygga kylskåp eller nåt som inte blir sårade av vad eller på vilket sätt de säger saker.

Kram!

2 Veronica:

skriven

Hej Veronica,

Bry dig inte om vad enstaka BM har för egna åsikter. De ska stöda sig på evidensbaserad forskning och inte sina sina egna åsikter. Det får de inte ens göra! Det finns inget som tyder på att UL skulle vara skadligt i dagsläget. Dock har studier visat att barnen vaknar och blir ivriga under Ul och detta har vissa forskare tolkat som att det "stör" bebis. Dessutom detta med vänsterhäntheten.

Jag gjorde 22 ultraljud då jag väntade Totte, alla mellan vecka 5 - 37. Ibland flera samma dag o vecka. Dessutom dopplerundersökningar däremellan som oxå ger ljudvågor. Med Hanna var det samma sak men då gjordes "bara" 18! Ingen är vänsterhänt, båda har följt utvecklingskurvorna exemplariskt o dessutom varit tidiga barn...



Hoppas ni gör UL och NJUT av det! Ert barn får inga men av detta och ni föräldrar kommer att må bra av det! När ni mår bra så mår bebis bra!!



Kram Veronica på Åland

3 Helena:

skriven

Fy vad jobbigt, hade ingen aning om denna vånda ni hade inför detta.... Usch vad många oproffsiga barnmorskor det finns!!!! De borde få gå en kurs i psykologi och beteendevetenskap innan de får jobba med havande mödrar! Vi gjorde hela 4 UL på Vincent och han blev ju alldeles perfekt om jag får säga vad jag tycker ;o) Puss

Kommentera här: